Latinske språk

Språk

Språk – et mysterium
De aller fleste språk i Europa kommer fra én og samme språkgruppe, den indoeuropeiske. Man har forsket mye på hvordan det hele henger sammen helt siden man først la merke til likheten mellom europeiske og indiske ord. Teoriene er mange, men én ting er sikkert – med litt kunnskap om de grunnleggende likhetene mellom de ulike europeiske språkene, kan vi forstå hverandre mye enklere. Muligens til og med komme til et nytt nivå i språkutdanningen, der et naturlig og internasjonalt språk dukker opp?Latinske språk 2

 

Den latinske språkgruppen
Alle har hørt om latin, det utdødde språket som ingen snakker, men tusenvis kan lese. Latin brukes fortsatt i medisin, i enkelte religiøse sammenhenger, og på menneskekroppen i form av tatoveringer – latinske uttrykk har blitt veldig populære de siste årene. Hele Europa bruker det latinske alfabetet, bortsett fra enkelte få unntak (det greske og kyrilliske alfabetet). Ja, nesten hele verden bruker det latinske alfabetet. Selv om Latin nå er utdødd, har det etterlatt spor som meget sikkert vil følge oss i all fremtid. De romanske språkene er direkte etterfølgere av latin, her er et raskt eksempel: «kjøpe gull» på latin er «emere aurum».

 

  •   Italiensk: Comprare oro.
  •   Spansk: Comprar oro.
  •   Portugisisk: Comprar ouro.

 

Både ordet «å kjøpe» og «gull» er eldgamle, men de har ikke forandret seg i særlig stor grad gjennom de siste to tusen år. Nyere ord, ord på ting som gjerne først dukket opp i Romerriket, har holdt seg bunnsolide – «universitet» er et ypperlig eksempel. Universitet er det samme på samtlige europeiske språk, uansett språkgruppe. Sjeldne unntak er gresk, der de har egne universitet med tusen år gammel historie, samt keltiske språk som har nektet å ta til seg utenlandske uttrykk.

 

Romersk alfabet, arabiske tall
Visste du at tallene vi bruker stammer fra det arabiske språket? Ja, før i tiden var araberne fremst i verden når det gjaldt matematikk, algebra og geometri. På grunn av den store innflytelsen og de enkle, men langt mer uttenkte tallene, gikk man raskt bort fra å bruke romertall når det en gang så storslagne riket begynte å dele seg opp og falle fra hverandre. 1, 2, 3, 4 – sjekker du bildemateriale, så ser du likheten med moderne arabiske tallsystem.