Papirskolen: Begynnerkurset

Okategoriserade

Papir er en av disse tingene vi bare kjøper og nærmest tar for gitt at passer til formålet. Kopi- og printerpapir har også blitt så allsidig, at det stemmer nærmest – heldigvis. Men hvis du vil ha litt mer spekk på, gir vi deg en liten innføring i papir til kontorbruk her.

Papirets vekt

80 gram har stukket av med tittelen som «Kontorets standardpapir». Paradoksalt nok, ikke fordi det har fantastiske egenskaper, men fordi det er det beste kompromisset. 80 grams papir er tykt nok til at det ikke er så gjennomskinnelig. Tykkelsen gjør at papiret blir solid nok til kontorbruk, men samtidig lett nok til at du får to ark og en konvolutt inn i laveste portogrense.

Skal du velge ut fra papirets egenskaper, er 100 gram å foretrekke. 100 grams papir har nærmest null gjennomskinnelighet, går godt i printere og kopimaskiner og er dessuten litt bedre å håndtere enn sin tynnere lillebror.

På grunn av 80 grams dominans, er det ikke så mange som fører denne tykkelsen i sortimentet sitt, men vi fant det hos Lyreco – kjøp online her.

Men hvorfor heter det 80 grams papir? Det er ikke en gedigen feilinnstilling av vekten som er brukt, men et begrep som tar utgangspunktet i papirets standardformater. Det største standardformatet i A-serien er A0 og det er denne størrelsen vekten måles ut fra.

Papirformater

Til vanlig kontorbruk er det formatet A4 som er mest vanlig. Denne størrelsen brukes i de fleste printere og kopimaskiner og passer inn i ringpermer og dokumentmapper. Dessuten er størrelsen A3 relativt vanlig i større kopimaskiner og printere (A3 er dobbelt størrelse av A4).

Hvis vi går ned en størrelse og deler A4 i to deler, får vi formatet A5 – en størrelse vi kjenner igjen fra trykksaker, men som normalt bare brukes i skriveblokker på kontoret.

Printer- og kopipapir

Laserskrivere er relativt tilgivende med tanke på papirkvaliteter. Så lenge papiret ikke støver, så godtar de det aller meste. Grunnen er at laserens toner blir liggende utenpå papiret.

Blekkskriveren derimot er noe mer kresen på papirvalg. Nettopp fordi blekket trekker inn i papiret.

Noen printere klarer å skrive godt på vanlig kopipapir, i hvert fall ved lite grafikkintensive utskrifter. Ofte blir utskriftene bedre hvis du velger lavere kvalitet på utskriften, siden blekkbruken da blir lavere. Dessverre er det fremdeles en del blekkskrivere på markedet som krever spesialpapir for å levere gode utskrifter.

Besparelser ved papirinnkjøp

Prisene på papir er så hardt presset at det er svært lite å spare ved å shoppe rundt. Eventuell besparelse ligger som regel i kvantaet du kjøper og ikke på kvaliteten. Og vær obs når du kjøper ekstremt billig papir – det støver som regel – og støvet er printeren og kopimaskinens verste fiende.

Skal du derimot spare en del penger på kontorinnkjøpet, bør du heller se på andre innkjøp. Websider eller nettbutikkløsninger for eksempel. Der kan du overraskende nok finne svært gode løsninger med rimelige abonnementsordninger. Skalerbarhet er selvfølgelig grunnen til det uvanlige kost/nytte forholdet innen løsninger for websider og e-handel. For eksempel tilbyr SmartWeb en startløsning for nettbutikk til bare 249 i måneden. Se selv på Smart-web.no.